Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »

        VAELLUSKENKIEN JÄYKKYYS MÄÄRITTELEE OIKEAN KÄYTTÖKOHTEEN

        Kenkiä, ja erityisesti vaelluskenkiä, käytetään hyvin erilaisissa maastoissa ja olosuhteissa. Kaikki kengät eivät kuitenkaan sovellu kaikkiin maastoihin. Siksi kenkien valmistajat tekevät jalkineita, joiden ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, minkälaisissa maastoissa niitä käytetään. Yksi tälläinen tärkeä vaelluskenkien ominaisuus on jäykkyys.

        Useat vaelluskenkien valmistajat, kuten Hanwag ja Meindl, käyttävät jäykkyysluokitusta A-D. A-luokan kenkä on kevyt ja joustava, kun taas D-luokan kenkä on selkeästi raskaampi ja jäykempi. Alla tarkempi kuvaus eri luokkien kengistä.

        Havainnekuva eri jäykkyysluokkien soveltuvuudesta erilaisiin maastoihin

        Viisi avainvinkkiä vaelluskenkien valintaan

        • Vaelluskengät voidaan luokitella käyttötarkoituksen mukaan A-D -kategorioihin
        • Ratkaisevaa on kengän pohjan kiertojäykkyys
        • A-luokan ulkoilukengät ovat joustavampia, niissä on matalammat varret ja pehmeämmät pohjat
        • D-luokkaan kuuluvat vuoristokengät, joissa on jäykät pohjat ja korkeat, tukevat varret
        • C-luokka voi sisältää erityispoikkeuksia, kuten matalavartiset, jäykällä pohjalla varustetut lähestymiskengät.

        Mistä erottaa vaelluskengän ja retkeilykengän?

        Jos aiot ostaa uudet vaelluskengät, saatat huomata, että se ei olekaan niin yksinkertaista. Miten valita oikeat vaelluskengät? Valikoima myymälässä tai verkkokaupassa voi olla valtava. Tarjolla on kevyitä vaelluskenkiä, kevyitä retkeilykenkiä sekä matalavartisia vaelluskenkiä ja keski- ja korkeavartisia malleja. Miten siis valita sopivat?

        Tässä oppaassa haluamme tarjota selkeän katsauksen vaelluskenkien päätyyppeihin ja selittää, mikä erottaa vaelluskengät ja retkeilykengät toisistaan.

        Eri valmistajien käyttämä erilainen terminologia voi joskus hämmentää. Yksi merkki saattaa puhua vaelluskengistä, kun taas toinen kutsuu niitä retkeilykengiksi. Sama pätee joissakin kaupoissa. Yksi voi puhua kevyistä retkeilykengistä, kun taas toinen viittaa kevyisiin vuoristokenkiin.

        Jos mietit, miten valita vaelluskengät, kategoriointi A-D voi auttaa.

        Miten valita vaelluskengät – kategoriat A-D

        Vaellus- ja vuoristokengät jaetaan yleensä A-D -kategorioihin. Joissakin malleissa voi olla ominaisuuksia kahdesta kategoriasta tai ne voivat sijoittua kategorioiden välimaastoon, minkä vuoksi kuvaukset voivat mennä päällekkäin. Tällöin kaksi eri kategoriaa erotetaan kauttaviivalla, esimerkiksi B/C.

        Kategorialuokittelun pääkriteeri on kenkien kiertojäykkyys – kuinka joustava pohja on pituus- ja poikittaissuunnassa. Jäykkyysaste vaihtelee erittäin joustavista (vapaa-ajan kengät luokassa A) erittäin jäykkiin (vuoristokengät luokassa D).

        Mitä joustavampi pohja, sitä parempi rullaavuus. Tämä lisää kävelymukavuutta etenkin kovemmalla alustalla. Toisaalta, mitä jäykempi pohja, sitä parempi vakaus ja tuki. Tämä varmistaa tukevan askeleen epätasaisilla poluilla kivien, kallioiden ja juurien keskellä.

        Pohjan kiertojäykkyys

        Pohjan kiertojäykkyyttä voit testata ottamalla kengän käsiin, toisella kädellä kengän kärjestä kiinni ja toisella kantapäästä kiertämällä ja vääntämällä, huomaat kuinka jäykkä pohja on. Kiertojäykkyys vähentää jalkaan kohdistuvaa rasitusta ja täten auttaa jalkoja jaksamaan paremmin. Myös helpoilla metsäpoluilla kävellessä on syytä valita kenkä, jossa on aavistuksen kiertojäykkyyttä. Useat vaelluspolut ovat täynnä kiviä ja juurakkoa, jotka pehmeällä kengällä kuljettaessa voivat tuntua raskaalta ja jalkapohja väsyy nopeammin.

        Kiertojäykkyys ei tee kengistä painavia, joten keveys ja kiertojäykkyys eivät ole toisiaan poissulkevia ominaisuuksia.

        Vaativammassa maastossa, raskaamman kuorman kanssa tai jalkavaivaisena on hyvä valita jäykempi ja jalkaa paremmin tukeva vaelluskenkä. Myös tässä jäykempien kenkien kategoriasta löytyy paljon vaihtoehtoja. Kun jalka asetetaan maastossa normaalia kovemmalle rasitukselle, on sille syytä antaa lisätukea. Ilman lisätukea kokematon jalka voi kipeytyä pahasti ja reissu jopa jäädä kesken.

        Jäykkyysluokka A

        A-luokan kengät ovat kevyitä ja joustavia. Ne on suunniteltu helppoihin maastoihin ja kevyempiin aktiviteetteihin kuten retkeilyyn, matkustamiseen ja jokapäiväiseen käyttöön.

        A-luokan vaelluskengät suojaavat jalkaa hieman paremmin kuin tavalliset juoksukengät, sillä niissä on paksummat pohjat ja lisäpehmikkeet tuomaan lisäsuojaa kovalta maalta. Myös polkujuoksukengät ja jopa hyvillä pohjilla varustetut sandaalit voivat kuulua A-luokan kenkiin. Tällaisia kenkiä voi käyttää poluilla ja reiteillä, jotka ovat hyvin hoidettuja ja helppokulkuisia. A-jäykkyysluokan vaelluskenkiä suositellaan käytettävän helpoilla päiväretkillä lähinnä kesäaikaan.

        A ja A/B jäykkyyden kengät 

        Jäykkyysluokka B

        B-luokan vaelluskengissä on tukevampi pohjan rakenne ja jämäkämpi pito pidemmille retkille ja helpoille vaelluksille.

        Jämäkämpi pohja ja parempi suojaus tekevät B-luokan kengistä erinomaiset kovemmille alustoille ja polkujen ulkopuolisiin maastoihin. Tukevampi rakenne tarjoaa suojaa nilkalle, mikä on erityisen tärkeää useamman päivän vaelluksilla vaihtelevissa maastoissa. Pohja ja kengän yleinen rakenne joustavat vähemmän kuin A-luokan kengissä, mutta kengät eivät silti ole täysin jäykät. B-luokan vaelluskengät ovat erinomaiset yleiskengät kaikenlaisille vaelluksille.

        Tästä kategoriasta löytyvät useimmat suosituimmat ja myydyimmät vaelluskenkämme ja Suomen vaellusmaastoihin soveltuvat kengät. B-jäykkyys on hyvä valinta viikonloppuretkille ja vaelluksille kevyemmillä kantamuksilla. B/C-jäykkyys on hyvä valinta perinteiselle pitkälle Lapin vaellukselle.

        B ja B/C jäykkyyden kengät 

        Jäykkyysluokka C

        C-luokkaan kuuluvat vaelluskengät sopivat vaativaan, kiviseen ja kallioiseen maastoon raskaalla rinkalla tehtäville vaelluksille.

        C-luokan vaelluskengillä voi vaivatta vaeltaa vuoristossa hankalissa maastoissa täysin polkujen ja reittien ulkopuolella. Niissä on hyvin jäykkä ja jämäkkä pohja, jotka takaavat erinomaisen iskun vaimennuksen kovilla alustoilla. Joihinkin malleihin voi kiinnittää jääraudat. Nilkkojen ja jalkojen loukkaantumisriskin pienentämiseksi kenkiä on hyvä pitää riittävästi jalassa ennen pidempiä vaelluksia. jotta kenkä ehtii mukautua jalan muotoihin. C-luokan kenkien rakenne on suunniteltu antamaan maksimituen ja vaimennuksen jalalle tinkimättä silti vedenpitävyydestä ja hengittävyydestä.

        C jäykkyyden kengät 

        Jäykkyysluokka D

        D-luokan vaelluskengät ovat erittäin jäykät ja vankkatekoiset kengät, jotka soveltuvat jäätiköille sekä jää- ja vuorikiipeilyyn. Niihin saa tarvittaessa kiinnitettyä myös jääraudat.

        D-luokan vaelluskenkien pohja on erittäin jäykkä ja koko kenkä tarjoaa erinomaisen suojan jalalle missä tahansa maastossa. Näitä kenkiä käytetään yleensä vuoristo-olosuhteissa yhdessä jäärautojen kanssa. Tyypillisen käyttöympäristön johdosta D-luokan kengät ovat yleensä hyvin vuoratut ja lämpimät. Kengät sopivat parhaiten jääkiipeilyyn, mutta eivät sovellu hyvin pitkille vaelluksille.
        Luokka Tärkeimmät ominaisuudet Käyttökohteet Reitit Esimerkkejä
        A
        • Erittäin joustava pohja
        • Matalavartiset mallit
        • Erittäin pehmeä/joustava päällismateriaali, enimmäkseen synteettistä
        • Matkailu/retkeily
        Maasto:
        • Asfaltti
        • Hoidetut sorapolut
        • Puistot
        Kävelyt, lyhyet vaellukset helppokulkuisilla reiteillä kevyen repun kanssa Kaupunkireissu Tukholmaan
        A/B
        • Joustava pohja
        • Matalavartiset tai keskikorkeat varret
        • Päällinen mahdollistaa hyvän liikkuvuuden
        • Päällismateriaali joustavaa, yleensä enemmän synteettistä kuin nahkaa
        • Retkeily/matkailu

        Maasto:

        • Hoidetut sorapolut ja tasaiset, hyvät polut
        • Kohtuulliset vaellusreitit tasaisessa maastossa
        Puolen päivän tai koko päivän retket kevyen rinkan kanssa Helpot vaellusreitit Nuuksiossa tai Kolilla
        B
        • Pohjat, jotka tarjoavat hyvän kompromissin joustavuuden (hyvä rullaavuus) ja jäykkyyden välillä (vaativammille poluille)
        • Keski- tai korkeakorkuiset varret, jotka yhdistävät joustavuuden ja vakauden
        • Joustava, mutta vakaa päällismateriaali, usein sekoitus nahkaa ja synteettisiä materiaaleja
        • Retkeily/kevytretkeily

        Maasto:

        • Kohtuulliset ja vaativat vaellusreitit retkeilyalueilla
        • Kiviset, kallioiset ja juurakkoiset polut
        Koko päivän vaellukset, pidemmät vaellukset kevyen rinkan kanssa, vuoristopolkuja kevyen rinkan kanssa Camino de Santiago kevyen rinkan kanssa, lyhyt vaellus Evolla
        B/C
        • Jäykempi pohja hyvällä vaimennuksella
        • Korkeampi varsi nilkan vakautta varten
        • Lujat ja vakauttavat päällismateriaalit, yleensä nahkaa
        • Vaellus vaativassa maastossa

        Maasto:

        • Kiviset, kallioiset ja juurakkoiset polut
        • Kohtuullinen tunturimaasto ja erämaa
        Pitkän matkan vaellusreitit raskaan rinkan kanssa vuoristossa tai poluttomassa maastossa, vuoristoretket Vaellukset, kuten Kungsledenin reitti tai Vätsärin erämaa
        C
        • Erittäin jäykkä pohja
        • Matalavartiset (lähestymiskengät) tai korkeammat varret (via ferrata -kengät)
        • Keski-jäykät päällismateriaalit, yleensä nahka/synteettisten materiaalien sekoitus
        • Joitakin malleja voi käyttää hybridijäärautojen kanssa
        • Kallio/Alppi

        Maasto:

        • Alppireitit
        • Via ferratat
        • Helpot kiipeilyreitit
        Via ferrata -retket, korkeat alppiretket merkittävillä kallio-osuuksilla Matalavartinen malli: Päiväretki urheilullisessa via ferratassa (esim. Pidinger Via Ferrata, Saksa)
        Korkeavartinen malli: Alppiretket ja pidemmät via ferrata -retket (esim. Via delle Bocchette, Italia)
        C/D
        • Erittäin jäykkä pohja
        • Korkeampi ja tukevampi varsi
        • Lujat ja vakauttavat päällismateriaalit
        • Täysin jäärautoihin sopivat
        • Alppi/Kallio

        Maasto:

        • Alppireitit
        • Jäätiköt
        • Helppo kiipeily
        Korkeat alppiretket jäätikkömaastossa, korkean alppivaelluksen Mount Kilimanjaron nousu
        D
        • Erittäin jäykkä pohja
        • Erittäin korkea ja tukeva varsi
        • Paksu ja erittäin lujatekoinen päällismateriaali
        • Eristää erittäin kylmältä
        • Täysin jäärautoihin sopivat
        • Alppi

        Maasto:

        • Alppireitit
        • Kallio ja jää
        • Jäätiköt
        Vaativat jäätikkö- ja huippuretket äärimmäisissä korkeuksissa, korkean alppivaelluksen Aconcagua (Argentiina) tai Länsi-Alpit

        Mitä ovat kevyet vaelluskengät?

        Kun mietitään, kuinka valita vaelluskengät, yhä useammat vaeltajat ja vuorikiipeilijät etsivät kevyitä vaelluskenkiä tai kevyitä vuoristokenkiä. Tämä on täysin ymmärrettävää. Loppujen lopuksi meidän on nostettava jalkineemme jokaisella askeleella, jonka otamme. Jokainen ylimääräinen gramma jaloissamme vaatii enemmän energiaa kävellessä.

        Tämän vuoksi yhä useammat ihmiset näkevät painon yhtenä tärkeimmistä tekijöistä vaellusjalkineissa. Niiden käyttöalue vaikuttaa olevan itsestään selvä. Kevyet vaelluskengät tarkoittavat kevyttä, helppoa vaellusta – eikö niin?

        Kuitenkin kengässä on muutakin kuin sen paino. Loppujen lopuksi klassiset kevyemmät vaelluskengät nahkapäällisellä (luokka A/B) voivat painaa enemmän kuin alppivuoristokengät (luokka C). Tähän on pari syytä: Vuoristokengän päällisessä käytetään enemmän synteettisestä materiaalia, joka on kevyempää kuin nahka, jota käytetään enemmän vaelluskengissä. Ja C-luokan vuoristokenkien jäykempi pohja on yleensä ohuempi (ja vähemmän vaimennettu).

        Tämä tarkoittaa, että paino on vain yksi monista tekijöistä, joita sinun tulisi harkita kysyessäsi: Mitkä kengät ovat oikeat minulle?

        Mitkä kengät ovat oikeat minulle?

        Ymmärrät nyt, kuinka vaelluskenkien luokat auttavat sinua valitsemaan vaelluskengät ja ymmärtämään erilaiset kenkätyypit. Luonnollisesti oikean jalkineen löytämiseen on monia tekijöitä:

        • päällisen rakenne – kuinka korkea sen tulisi olla?
        • ominaisuudet – tarvitsetko esimerkiksi suojaavan kumirantin?
        • paino – vaikka paino ei olekaan kaikki kaikessa
        • käyttöalue – erityisesti polun ja maaston tyyppi on ratkaisevassa asemassa
        • henkilökohtaiset tekijät – kuten jalkojesi mahdolliset vaivat ja oma kuntosi
        • reppusi – mitä raskaampi se on, sitä jämäkämmät jalkineesi tulisi olla
        • odotettavissa olevat sääolosuhteet – ja niistä seuraava jalkojen "ilmasto" kengissäsi
        • ulkonäkö – loppujen lopuksi ulkonäöllä on merkitystä
        • istuvuus – istuvuus on luultavasti tärkein tekijä. Loppujen lopuksi maailman paras kenkä ei ole paljon hyödyksi, jos se ei istu kunnolla

        Onko jotain jäänyt huomiotta? No, on myös hinta ja vastine rahalle harkittavana. HANWAG, Meindl, Asolo ja muut merkit, joilta myymme vaelluskenkiä ja ulkoilujalkineita, valmistavat kenkiä parhaista materiaaleista käyttäen korkealaatuisimpia kenkävalmistustekniikoita. Voit luottaa niiden valmistamiin kenkiin, että ne kestävät käyttöä. Kengät on myös mahdollista korjata ja esimerkiksi vaihtaa kuluneet tai rikkoutuneet pohjat uusiin.

        Lopuksi neuvoksi vaelluskenkien luokkien osalta, kun mietit kuinka valita vaelluskengät: jos epäröit, valitse seuraavaan luokkaan kuuluva malli. Sopimattomien vaelluskenkien tai vuoristokenkien käyttäminen voi ylirasittaa jalkojasi ja aiheuttaa nivelsiteiden tai jänteiden vammoja. Ne voivat myös olla turvallisuusriski, esimerkiksi jos kaadut nilkkaasi kantaessasi raskasta rinkkaa. On parempi olla ylivarusteltu ja varautua turvallisuusmarginaaliin retkilläsi.

        Toivomme, että sinulla on hauskaa seikkailuissasi, niin pitkälle kuin jalkasi kantavat.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite