Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »
        puukon valinta hyvä retkipuukko

        PUUKON VALINTA

        Tässä oppaassa on käytännön vinkkejä puukon valintaan sekä taustatietoa, mitä eroa on erityylisillä puukoilla: retkipuukolla, sissipuukolla, lapinleu’ulla, mummonhampaalla ja nikkarinpuukolla. Kun valitset puukkoa itsellesi tai lahjaksi, käytä hetki aikaa pohtiaksesi puukon tulevaisuutta. Minkälaisen elämän se saa? Mitkä ovat niitä paikkoja ja tapoja, missä puukkoa tullaan jatkossa käyttämään?

        Hyvän retkipuukon valinnassa huomioi seuraavat asiat

        retkipuukkoKun pyydät retkeilijöitä, vaeltajia ja eränkävijöitä kertomaan puukoistaan, on useimmalla puukolla tarina. Puukko on työ- ja tarvekalu, mutta usein myös käyttäjälleen henkilökohtainen ja tärkeä. Laadukas puukko kestää oikein käytettynä ja huollettuna vuosikymmeniä ja kulkee mukana puutöistä kalaan, sopii puhdetöihin ja on perusta selviytymiselle luonnossa.

        Ota huomioon nämä neljä asiaa, kun valitset puukkoa itsellesi tai lahjaksi.

        • Puukon käyttötarkoitus, eli käytetäänkö puukkoa esimerkiksi polttopuun käsittelyyn, pilkkeisiin, vuolemiseen, nikkarointiin, riistalihan tai kalan leikkaamiseen vai ruuanlaittoon retkiolosuhteissa.
        • Puukon terän muoto ja pituus, eli minkä muotoinen terä on ja miten leikkaava osa eli viiste on hiottu. Teriä on myös eri paksuisia. Puukon käytettävyyteen ja käsittelyyn vaikuttaa myös, minkä pituinen ja mallinen on terän ruoto, eli kahvan sisälle upotettu terän osa.
        • Puukon terän materiaali, eli mistä metallista puukko on valmistettu. Teräksen laatu vaikuttaa puukon huoltoon ja käyttötarkoitukseen.
        • Puukon kahvan muoto ja materiaali vaikuttavat siihen, miten puukko istuu käteen, liukuuko se ja onko puukossa väistin tai sormisuoja.

        Puukon käyttötarkoitus – yleispuukko, retkipuukko ja vuolupuukko

        vuolupuukkoRetkillä puukko on usein monitoimityökalu, jolla tehdään pilkkeet ja vuollaan kiehiset, avataan ruokapakkaukset ja voidellaan leivät. Yleispuukko on käyttäjälleen käteen sopiva eikä paina paljon. Puukon tuppi on nahkaa tai muovia. Puukko on aina saatavilla roikkuen vyöllä tai tuppi on kiinni reisitaskussa.

        Voit etsiä sopivaa puukkoa nimellä yleispuukko, retkipuukko, vuolupuukko tai nikkarinpuukko. Sama puukko toimii retkillä, vaelluksilla, puhdetöissä, mökillä, kalassa ja tulistellessa.

        Metsätyöt ja voima – leuku ja sissipuukko

        leukuIsompaa puukkoa, jossa on pidempi ja korkeampi terä sekä tukevampi kahva, voi käyttää tehokkaammin metsätöihin. Vesurimaista leukua voi käyttää kirveen tapaan hyödyntämällä lyöntivoimaa. Leu’ussa on paksumpi terä ja leveämpi hamara eli puukon tylppä selkäosa. Puukon kiilamaiset ominaisuudet toimivat silloin hyvin esimerkiksi puiden halkaisussa tai muussa voimaa vaativassa työssä. Monikäyttöisyytensä ansiosta leu’ulla voi myös leikata lihaa, riistan luita tai fileerata isoja lohia. Hyvin huollettu leuku on yleispuukko vaativaan käyttöön.

        Sissipuukko on leu’un tavoin pitkäteräinen ja tukeva puukko, jonka ominaisuudet sopivat työskentelyyn, jossa tarvitaan voimaa. Sissipuukoissa on tukeva kahva, joka pitää myös märkänä. Puukossa on 15 cm pitkä hiiliterästerä, joka on helppo teroittaa uudelleen tarpeen tullen. Normaalisti hiiliteräksen ominaisuuksia on sissipuukoissa paranneltu erilaisilla pinnoitteilla. Terä on kova, mutta sitkeä ja soveltuu monipuoliseen käyttöön.

        Puukot tarkkaan työhön ja riistan käsittelyyn – mummunhammas, vaarinpuukko ja eräpuukko

        lyhytteräinen puukkoLyhytteräinen puukko sopii tarkkaan työhön, kun vuollaan, kaiverretaan tai käsitellään pienriistaa. Lyhyttä terää on helpompi ohjata. Nahan irrotuksessa kaarevan vaarinpuukon lyhyt terä toimii tarkasti.

        Pienempi, lyhytteräinen puukko on myös kevyt vaelluspuukko, jolla saa käsiteltyä tulien tekoa varten pienempiä puita ja vuoltua kiehisiä. Lyhyt terä kestää myös sivuttaista vääntöä pitkää terää paremmin katkeamatta.

        Selviytymis- ja bushcraft-puukot

        full tang puukkoPuukko on ensisijainen selviytymisvaruste luonnossa, kun muita varusteita on vähän tai ei ollenkaan. Selviytymis- ja eräoloihin vaadittavalta puukolta vaaditaan kestävyyttä ja tukevuutta, koska puukkoa käyttäessä voidaan käyttää paljonkin voimaa esimerkiksi metsätöissä tai suurriistan käsittelyssä.

        Bushcraft- ja selviytymispuukoissa puukon ruoto on koko kahvan mittainen ja joskus myös kahvan levyinen. Tällä tavalla rakennettua puukkoa kutsutaan täysruotopuukoksi. Englanniksi termi on full tang.

        Lapselle sopiva ensimmäinen puukko

        lasten puukkoLapsen ensimmäisessä puukossa on sormisuoja, joka estää käden otteen lipeämisen kahvasta terään. Monissa lasten puukkomalleissa on lisäksi pyöristetty kärki.

        Lasten puukkojen tuppi on usein erilainen ja siinä on sormisuojan yläpuolella lisäkiinnitys, joka varmistaa ettei puukko vahingossa irtoa tupesta. 

        Puukon terän pituus ja muoto ratkaisevat puukon käyttötarkoituksen

        Puukon terässä on kaksi osaa – näkyvä terä sekä terän ruoto, joka kätkeytyy kahvan sisään. Näkyvässä terässä pituus ratkaisee puukon käyttötarkoituksen.

        • Yleispuukon tai retkipuukon terä on 62–90 mm pituinen. Tulistelukäytössä hyvä puukko on terältään hiukan lyhyempi, alle 8 cm. Lyhyemmällä terällä on helpompi veistellä ja se on monikäyttöisempi kuin pitkä terä.
        • Mummunhammas-tyylisten veistelyyn, askarteluun, tulisteluun ja pienriistan käsittelyyn tarkoitettujen puukkojen terät ovat 42–62 mm pituisia. Erittäin lyhyessä terässä puukkoa voidaan ohjata hamarapuolelta – eli tylpältä puolelta peukalolla ja sen kanssa työskentely on tarkempaa kuin yleispuukolla.
        • Metsätöihin ja suurriistan käsittelyyn sekä selviytymiseen tarkoitettujen puukkojen terät ovat 90–130 mm pitkiä. Pitkän terän pitää olla myös korkea ja vahvaa terästä, että se ei katkea.
        • Täysruotoisissa bushcraft-puukoissa, joita käytetään voimalla, terän pituus on 90–110 mm

        Puukon terän viiste, korkeus ja paksuus

        skandiviiste läpileikkausPuukon terän profiili, eli viisteen hionta, ratkaisee puukon veistely- ja halkaisuominaisuudet. Suomessa ja Partioaitassa useimmat puukot on valmistettu perinteisellä pohjoismaisella niin kutsutulla scandiviisteellä (englanniksi Scandi Grind), jolla on helppo vuolla, halkaista puita ja se on helppo teroittaa. Kuvassa esitetty karkea esimerkki puukon skandiviisteen profiilista edestä päin katsottuna.

        Puukon terän paksuus vaikuttaa paitsi terän kestävyyteen myös sen halkaisuominaisuuksiin. Hamarapuoleltaan paksu ja teräpuoleltaan kulmaan hiottu puukon terä toimii samoin kuin kirveen terä ja halkaisee helposti puuta.

        Ohut terä leikkaa hyvin ja ohutta terää käytetään esimerkiksi fileeraukseen sopivissa puukoissa.

        Terän korkeus vaikuttaa puukon kestävyyteen. Yli 30 mm korkea terä on kestävä ja tällaisissa puukoissa on usein myös tukeva kahva. Puukot, joissa on korkea terä ovat usein myös ovat täysruotoisia ja terä jatkuu paksuna koko kahvan mitalta. Perinteisessä leu'ussa terän korkeus voi olla 35–40 mm. Leveäteräisen puukon kanssa on mahdollista käyttää paljon voimaa puukon kanssa työskennellessään.

        Kannattaa huomioida että korkea- ja paksuteräiset puukot ovat myös painavia. Ne eivät ole optimaalisia puukkoja, jos retkeilijä tai vaeltaja haluaa kulkea kevyillä pakkauksilla. 

        Puukon terän metalli vaikuttaa sen kestävyyteen ja teroitettavuuteen

        Puukkojen terät on valmistettu erilaisista metalliseoksista. Puukkojen eri käyttöön ja erilaisiin ominaisuuksiin käytetään erilaisia seoksia ja erilaisia teräksen karkaisumenetelmiä. Puukkojen terien valmistuksessa tasapainoillaan terän sitkeyden ja kovuuden välillä. Kovaksi karkaistu puukon terä pysyy terävämpänä pidempään. Mutta kova metalli on myös hauraampaa ja puukko saattaa helpommin katketa. Vaativaan työskentelyyn tarkoitetut korkea- ja pitkäteräiset puukkomallit on valmistettu sitkeämmistä metalliseoksista, mutta vaativat huoltoa ja teroittamista useammin.

        Terän kovuutta mitataan usein Rockwell-kovuustestillä, ja ilmaistaan lyhenteellä HRC. Mitä suurempi luku, sitä kovempaa terästä. Puukkojen osalta HRC-luvut ovat usein välillä 53-60 ja ylikin. Yli 60 HRC-arvoa pidetään jo erittäin kovana teräksenä.

        Hiiliteräs puukon terän materiaalina

        Iso osa yleispuukoista valmistetaan hiiliteräksestä. Hiiliteräspuukon terä soveltuu erityisesti vuolukäyttöön ja se on myös helppo teroittaa alkuperäiseen terävyyteensä. Hiiliterästerä vaatii huolellista hoitoa käyttäjältä, jotta terä pysyy ruostumattomana. Huolellisesti hoidetussa hiiliterästerässä on erittäin pitkä käyttöikä. Kuivaa hiiliteräspuukkosi huolellisesti käytön jälkeen ja käsittele se säännöllisesti esimerkiksi oliivi- tai rypsiöljyllä. Hiiliteräksen teroittaminen onnistuu kätevästi hiomakivellä. Jotkut vaativaan käyttöön tarkoitetut hiiliteräksestä taotut puukot on päällystetty ruosteelta suojaavalla pinnoitteella.

        Ruostumaton teräs puukon terän raaka-aineena

        Ruostumattomasta teräksestä valmistetut puukot ovat kovia ja pysyvät hyvin terässä. Puukoissa on vähäinen huollon tarve. Ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla puukoilla on paikkansa kosteissa olosuhteissa, merellä veneessä ja mökillä. Myös laadukkaat fileointipuukot valmistetaan usein ruostumattomasta teräksestä.

        Puukon kahva – käsityöperinteen kauneutta, turvallisuutta ja kestävyyttä

        Puukon kahvan pitää olla käyttäjälleen käteen sopiva. Välillä puukkoa käytetään voimalla ja toisinaan ohjataan pienin liikkein. Työskentelipä puukollaan miten hyvänsä, kahvasta pitää saada hyvä ote.  

        Kahva voi olla suora tai siinä voi olla sormia suojaava leveämpi osa – väistin – terän kiinnityskohdassa. Väistimen lisäksi joissain puukkomalleissa voi olla myös sormisuoja. Väistin voi olla myös niin leveä, että se toimii sormisuojana.

        Puukkojen kahvat valmistetaan perinteisesti erilaisista puumateriaaleista, kuten visakoivusta tai luusta. Puiset kahvat käsitellään useimmiten puuvahalla, että pinta ei halkeile, jos puukko on kosteassa. Perinteisten puukkojen design perustuu kahvan puuaineksin kuvioihin, kahvan muotoiluun sekä puukon heloitukseen. Helat ovat kahvan ja terän toisiinsa kiinnittäviä metalliosia.

        Monissa puukoissa on nykyään muovinen kahva. Kahva pystytään muotoilemaan valmistusvaiheessa puukon työskentelytapaan sopivaksi, ja siinä voi käyttää erilaisia synteettisiä materiaaleja. Muovinen kahva voi joissain tilanteissa olla turvallisempi, kun muoviseen kahvaan saadaan muotoilulla ja materiaalivalinnoilla hyvä pito, varsinkin jos puukko on märkä.

        Puukon tuppi suojaa puukkoa ja käyttäjää

        puukon nahkatuppiJokainen puukko tulee juuri sille muotoillussa tupessa. Tupen sisällä puukko pysyy napakasti paikoillaan. Terä ei osu mihinkään ja tylsy. Tupessaan puukkoa on helppo kuljettaa esimerkiksi vyöhön kiinnitettynä ja se on aina käsillä, kun sitä tarvitsee. Tuppi luonnollisesti suojaa myös puukon käyttäjää, että hän ei viillä tai muuten satuta itseään terään.

        Hankitko sittenkin taittoveitsen tai monitoimityökalun?

        Puukon lisäksi retkeilyyn sopivia veitsiä on eri mallisia ja ne sopivat erityyppiseen käyttöön. Perinteinen puukko toimii moneen, mutta menee myös huonoon kuntoon, jos sillä avaa peltipurkkeja. Puukko voi olla myös turhaa painoa, jos vaelluksella ei esimerkiksi tehdä tulia.

        Taittoveitsi taittuu kahvansa sisään. Se sopii vuolemiseen ja on helppo pitää terävänä. Veitsi eroaa puukosta siten, että terä on kauttaaltaan lähes saman paksuinen. Puukossa hamarapuoli on selkeästi leikkaavaa terää leveämpi. Veitsessä ei ole kaltevaa viistettä, joten se ei sovellu yhtä hyvin esimerkiksi polttopuiden halkomiseen ja pilkkeiden tekoon.

        Monitoimityökalu voi retkeilijälle olla puukon sijaan paras apu, jos ei tulistele tai tee pilkkeitä. Monitoimityökalu toimii apuna varusteiden huollossa tai ensiaputilanteissa. Monessa monitoimityökalussa on mallista riippuen veitsen lisäksi ruuvimeisseleitä, pieni saha, sakset, pihdit, korkkiruuvi ja purkinavaaja.

        Oikeanlainen puukko erilaisiin askareisiin

        Mihin töihin tai askareisiin puukkoa tarvitaan? Minkälaisen tarinan tämä puukko kertoo vuosien päästä? Keneltä se on saatu, missä se on seikkaillut ja mitä töitä se on tehnyt?

        Jos haluat...

        • helppohoitoisen puukon, valitse ruostumattomasta teräksestä valmistettu puukko.
        • pilkkoa puuta ja käyttää paljon voimaa ja vääntöä, valitse full tang eli täysruotoinen puukko.
        • puukon nikkarointiin ja puhdetöihin, valitse hiiliteräksestä valmistettu lyhytteräinen puukko. Se on helppo teroittaa.
        • lapselle sopivan puukon, valitse pieni puukko, jossa on sormisuoja ja pyöristetty kärki.
        • suurriistan käsittelyyn ja metsätöihin sopivan puukon, hanki pitkä- ja korkeateräinen puukko, kuten leuku.
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite