Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PIPON NEULOMISEEN OHJEITA JA VINKKEJÄ


        Neuloa vaiko kutoa

        Neulominen on oikeastaan analogista koodaamista. Jokainen silmukka vastaa yhtä merkkiä ja silmukoita yhdistelemällä voit luoda loputtomia määriä pintoja ja muotoja. Taivaskaan ei ole rajana, mitä kaikkea tällä tekniikalla voi tehdä! Kansankielellä neulomista kutsutaan kutomiseksi, vaikka oikeastaan kangaspuilla kudotaan ja puikoilla neulotaan. Jotkut puhuvat sukkien tikuttamisesta.

        Suurin ero neuloksen ja kudotun kankaan välillä on se, että neulottua kangasta voi tuottaa (saumatta) myös kolmiulotteisena: kuten pipo tai sukka. Neulottu kangas on myös joustava ja purkaantuu ylä- ja alareunoista, muttei sivuttain. Kudottuja kankaita ovat muut tekstiilit kuten esimerkiksi denim tai pellavapyyhkeiden kankaat. Kudottu kangas purkaantuu kaikista suunnista.

        Neuleharrastus tai -taito on hyvä aloittaa piposta monesta syystä: pipoa tehdessä tulevat tutuksi samat tekniikat mitä villapaidan tekemiseen vaaditaan. Kun osaat neuloa pipon, osaat tehdä myös villapaidan. Pipo on myös siitä hyvä, että sen voi saada valmiiksi päivässä. Ja kaikkein parasta: Pipoa, toisin kuin lapasia tai sukkia, tarvitsee tehdä vain sen yhden kappaleen, jos kärsivällisyys lopahtaakin jo ensimmäisen työn jälkeen. Käsin neulotun villan voi helposti purkaa ja siitä voi neuloa uudestaan ja uudestaan.

        Villaneule toimii

        Villa on erinomaisen lämmin, eläväinen ja jopa anteeksiantavainen materiaali, mistä neuloa. Se joustaa ja ikään kuin haluaa asettua aloilleen neuleen muotoon. Se on siis miellyttävä työstää. Materiaalina se toimii vettä ja likaa hylkien, sekä lapasissa villa saattaa huovuttua pikkuhiljaa käytössä ja muuttuu siten kestävämmäksi.

        Käsityövilloja on myös monen laatuisia ja -paksuisia, riippuen käyttötarpeista. Joitakin, kuten tätä Partioaitan pipolankaa voi myös käyttää pesukonehuovutukseen. Pesukonehuovutusta varten neulotaan tuote, esimerkiksi lapaset, noin kaksinkertaisen kokoisena, laitetaan ne pesukoneeseen missä ne huopuvat huopakintaiksi tai sukat huopatossuiksi.

        Miksi sukkapuikot?

        Neulepuikkoja löytyy pitkien parillisten puikkojen lisäksi pyöröpuikot ja sukkapuikot, näillä kahdella jälkimmäisellä voi neuloa suljettua neuletta, eli ympyrää tai pyöröneuletta. Sillä lailla saa tehtyä saumattomia paitoja, pipoja ja sukkia, oikeastaan mitä tahansa mitä tuubista voi muotoilla. Saumattomille neuleille löytyy laaja ohjeiden tarjonta, koska harva neuloja tykkää hirveästi neulottujen kappaleiden kasaan ompelemisesta! Suljetun neuleen parhaimpia puolia on ehdottomasti se, että silloin neulotaan vain oikeaa puolta, kun taas tasoneuleessa neulotaan vuorotellen oikea ja nurjaa puolta, ellei tosin opettelemaan neulomaan myös väärinpäin eli oikealta vasemmalle.

        Pyöröpuikossa kahta lyhyehköä puikkoa yhdistää muovinen piuha, missä silmukat ovat neuloessa. Näitä puikkoja saa eri mittaisina 40 cm – 120 cm, pituus valitaan työn leveyden mukaan. Pipoa neulotaan usein myös 40 cm pyöröllä ja vaihdetaan sukkapuikkoon vasta kun pipon läpimitta on kavennuksien alettua alle 40 cm. Sukkia, pipoja ja muita pieniä suljettuja neuleita voi myös neuloa pitkällä 100 cm piuhalla, vetämällä piuhaa silmukoiden välistä (magic loop method). Tämä on tutustumisen arvoinen tekniikka, sillä kun sen osaa, voi neuloa mitä vain kokonaan ilman sukkapuikkoja.

        Vinkkejä ja ideoita neulomiseen

        Jos et halua tehdä pipoa, tee kauluri! Partioaitan pipo-ohjeella saa myös hienon kaulurin tehtyä. Sen voi aloittaa ja neuloa aivan kuten pipon, mutta jättää kärkikavennukset tekemättä ja lopettaa vaikka aloituksen kaltaisella joustinneuleella. Silloin silmukat päätellään kaventamatta. Kauluria varten voi halutessaan luoda enemmän silmukoita kuin pipon kokoja varten, mallineule toimii, kunhan silmukoita on parillinen määrä.

        Viimeistely

        Viimeistele neule höyryttämällä se silitysraudan isolla höyryasetuksella tai kastele se kokonaan haalealla vedellä, (kokonaan kastellessa puristele liiat vedet rullaamalla neule pyyhkeeseen) ja aseta pipo tasaiselle kuivumaan. Neulos asettuu ja pehmenee kostutuksen avulla. Pipoa voi myös hieman muotoilla kosteana, jos siinä on epätasaisuuksia. Älä kuitenkaan hankaa tai vaihtele veden lämpötilaa, silloin villa huopuu.

        Tupsu

        Joidenkin mielestä tupsu kruunaa pipon. Tupsun tekoa varten löytyy ihan vasittu laite, jos satut olemaan tupsujen suurkuluttaja, muuten sen voi tehdä esimerkiksi kartonkikiekon tai haarukan avulla. Katso ohjeet tupsun tekoon.

        Katso myös tarkka tee-se-itse pipon ohje ja mallineule Partioaitan pipolangasta neulottavaan villapipoon.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite