Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PARTIOVARUSTEET

        Aloitteleva partiolainen tarvitsee muutamia perustarvikkeita retkille ja leireille. Ne ovat usein pitkäikäisiä hankintoja, ja esimerkiksi otsalampulle ja puukolle löytyy käyttöä partioharrastuksen ulkopuolellakin. Varusteiden lisäksi partiolainen tarvitsee repun tai pienen rinkan, mihin varusteet pakataan. Kaikki varusteet kannattaa ehdottomasti nimikoida, jotta ne kadotessaan päätyvät takaisin omistajalleen. Tuotteet voi myös merkitä tunnistettavaksi, jotta omat ruokailuvälineet tai saappaat löytyvät nopeammin ja helpommin kymmenien muiden joukosta. Partioleirille osallistuja saa aina järjestäjiltä pakkauslistan, jossa on kerrottu pakolliset henkilökohtaiset ja ryhmäkohtaiset varusteet.

        Partioretkillä ja -leireillä nukutaan omassa makuupussissa. Makuupussi valitaan nukkujan pituuden sekä nukkumispaikan lämpötilan perusteella. Alle 150-senttisille ja sitä lyhyemmille lapsille löytyy myös omia makuupussimalleja.

        Useimmiten ensimmäisillä retkillä majoitutaan mökeissä tai kesällä teltoissa, joten kaikista paksuimmalle pussille ei vielä välttämättä ole tarvetta. Kannattaa kuitenkin valita mieluummin aavistuksen liian lämmin pussi, kuin liian kylmä ja ohut. Makuupusseissa on pitkä kaksisuuntainen vetoketju, jonka avulla on helppo tuulettaa ja päästää viileää ilmaa sisään lämpimään pussiin. Liian ohuessa pussissa paleltaa, mutta liian lämpimän pussin saa vetoketjua avaamalla säädettyä mukavaksi.

        Lämpimässä ympäristössä nukkuessa ei pussin ylimääräisestä pituudestakaan ole juuri lämpimyyden kannalta väliä. Kylmällä kelillä sitä vastoin on. Ihminen lämmittää makuupussin omalla ruumiinlämmöllään, ja lämpöä "valuu" hukkaan liian suureen tyhjään tilaan. Liian pitkä makuupussi kannattaakin sitoa lyhyemmäksi esimerkiksi narulla tai hihnalla. Mitä lyhyempi pussi, sitä pienempään pakkaukseen se menee ja sitä vähemmän se painaa. Tärkeää on, että pussi on kuitenkin tarpeeksi pitkä, jotta sinne mahtuu mukavasti lepäämään.

        Makuupussien täytteet ovat joko keinokuitua tai untuvaa. Keinokuitupussi on edullisempi vaihtoehto. Se on hieman painavampi kuin untuvapussi, mutta valttikorttina on se, että se sietää paremmin kosteutta. Leirillä tästä on hyötyä, jos pussia ei ole mahdollista kunnolla tuulettaa esim. jatkuvan sateen takia. Ensimmäiseksi makuupussiksi käytännöllisin ratkaisu yleensä on keinokuitutäytteinen makuupussi.

        Untuvapussi on usein hinnakkaampi. Sen etuna on se, että se pakkaantuu pieneen tilaan ja on kevyt. Se sietää huonommin kosteutta ja voi paakkuuntua märkänä ja on tällöin kylmä.

        Liittyviä oppaita:

        Makuupussin valinta »

        Makuupussin pesu ja hoito »

        Makuualusta toimii pehmikkeenä, suojaa makuupussia likaantumiselta sekä ulkona nukkuessa eristää maasta hohkaavalta kylmyydeltä. Solumuovinen makuualusta on kätevä myös esimerkiksi nuotiolla istuskellessa, jolloin sitä voi käyttää istuinalustana. Viereen mahtuu myös kaveri!

        Makuualustoja on kolmea eri tyyppiä: perinteisiä solumuovisia, ilmatäytteisiä sekä keinokuidulla tai untuvalla eristettyjä ilmatäytteisiä.

        Ilmatäytteiset ovat yleensä hieman paksumpia ja pehmeämpia ja eristävät myös paremmin, mutta ne ovat toisaalta myös rikkoontumisherkkiä. Yleensä ilmatäytteisen makuualustan mukana tulee paikkapala mukana.

        Solumuoviset kestävät parhaiten kulutusta. Ne ovat myös ohuempia ja siten eivät niin pehmeitä kuin ilmatäytteiset. Pehmeässä kangasmetsässä nukkuessä solumuovinen voi olla täysin riittävä, mutta kovemmalla alustalla (esim. kallionen maasto) ilmatäytteinen on mukavampi.

        Paras vaihtoehto on omistaa molemmat. Kahdella makuualustalla selviää hyvin myös talviolosuhteissa, jos makuupussi vain on tarpeeksi lämmin.

        Makuualustoja löytyy jokaiselle vuodenajalle. Mitä kylmemmässä nukutaan, sitä eristävämpi makuualusta tulee tarpeeseen. Ulkona pakkasessa nukuttaessa hyväkään makuupussi ei auta, jos kylmä pääsee makuualustan läpi. Silloin parasta on olla niin solumuovinen kuin ilmatäytteinen makuualusta. Ensimmäisillä retkillä mökissä tai kesällä teltassa nukkuessa riittää vähemmän eristävä solumuovinen malli mainiosti.

        Liittyviä oppaita:

        Makuualustan valinta »

        Puukon käyttöä harjoitellaan yhdessä retkillä ja partioilloissa. Puukko on tarpeellinen niin telttakiilojen, makkaratikkujen sekä kiehistenkin askartelussa. Puukolle tulee käyttöä myös retkiruokaa laittaessa. Kunnon puukko on linkkaria vaivattomampi ja turvallisempi vaihtoehto, sillä sen kahvasta saa tukevan otteen eikä ote lipsu.

        Puukon tulee olla omaan käteen sopiva. Siitä tulee saada tukeva ote ja sen täytyy tuntua mukavalta kädessä. Kuminen kahva on lakattua puista kahvaa pitävämpi, vaikka kädet olisivat märät. Puukkomalli, jossa on pyöristetty kärki sekä sormisuojushela, on turvallisin valinta ensimmäiseksi puukoksi. Sormisuojushelallisia puukkoja, joissa on kumikahva, myydään myös teräväkärkisinä.

        Liittyviä oppaita:

        Puukon huolto »

        Retkillä ja leireillä tarvitsee valaistusta, partiolaisten polut kun usein vievät katulamppujen ulottumattomiin. Otsalamppu on kätevä vaihtoehto, sillä se jättää kädet vapaaksi tavaroiden kantamista, hampaiden harjausta, leikkejä ja pelejä sekä muita seikkailuja varten.

        Lamppuvalmistajien toimivat perusmallit riittävät pitkälle. Ne ovat patterikäyttöisiä, mutta joihinkin saa erikseen hankittua myös ladattavia akkuja. Tarvittaessa keveät otsalamput saa sujautettua taskuun. Ne kestävät sadetta ja säätä. Partioretkien välillä otsalamppu palvelee myös kätevästi lukulamppuna.

        Liittyviä oppaita:

        Valaisimen valinta »

        Valaisinten ABC - mikä on lumen ja candela? »

        Jokainen tuo omat astiat partioretkille ja -leireille. Omista astioista ruoka maistuu entistä paremmalta. Säätä ja kolauksia kestävät astiat ovat tärkeä varuste, joka voittaa pahviset ja kertakäyttöiset astiat mennen tullen.

        Ruokailuvälineet säilytetään kankaisessa astiapussissa. Muovista säilytyspussia täytyy välttää, sillä astioiden täytyy myös kuivua pussissa. Muovisessa pussissa vesi jää astioiden sekaan.

        Pieni pyyhe on tärkeä lisävaruste, sillä partioleirillä jokainen huolehtii omista tiskeistään. Retkelle lähtiessä mukaan voi ottaa lisäksi katkaistun harjan. Astiapussiksi soveltuu mainiosti esimerkiksi ruokakauppojen kangaskassi, joka on myös helppo nimikoida ja koristella kangastusseilla mieleisekseen. Astiapussi on hyvin hoidettuna ja säilytettynä lähes ikuinen, joten sellaisen valmistaminen kannattaa. Kangaspussiin voi esimerkiksi ommella jokaisen käydyn leirin merkin.

        Saatavilla on valmiita ateriasettejä, jotka sisältävät kaiken aterimista ja mukista lautasiin. Vaihtoehtoisesti voi kerätä mieleisensä kokonaisuuden erilaisista yksittäisistä astioista. Erilaiset haarukka-lusikka-veitsi -yhdistelmät ovat suosittuja, sillä ne säästävät tilaa astiapussissa.  Astioita on eri väreissä, materiaaleissa ja kokoluokissa, joten mieleinen ja omaan käteen sopiva löytyy varmasti. Kahvallinen muki on helppo ripustaa repun ulkopuolelle ja puinen kuksa on aina klassisen tyylikäs vaihtoehto.

        Ruokailuvälineiden lisäksi on hyvä olla pieni juomapullo, mitä on helppo kuljettaa mukana, ja mistä on helppo juoda. Liian isoa pulloa ei kannata ensimmäiseksi ostaa, sillä sitä ei tule niin helposti otettua mukaan päivän aktiviteetteihin, ja siten tarpeellinen juominen voi jäädä.

        Liittyviä oppaita:

        Juomapullon valinta »

        Ulkona puuhailu on huomattavasti hauskempaa, kun harmaasta säästä ei tarvitse välittää. Kunnon sadeasu koostuu housuista ja takista, jotka pitävät sateen ja tuulen. Lapsille löytyy niin valmiita asuja, kuin erikseen housuja ja takkeja.

        Partioaitan valikoiman sadeasut ovat useimmiten kalvollisia kuorivaatteita. Tämä tarkoittaa, että sateen- ja tuulenpitävyyden lisäksi ne myös hengittävät. Näin ne ovat mukavia päällä eivätkä hiosta reippaassakaan menossa. Kuorivaatteisiin tulleet mahdolliset reiät saa paikattua helposti Gore-Tex -paikoilla.

        Liittyviä oppaita:

        Sadetakin valinta »

        Vedenpitävien kuorivaatteiden pesu ja hoito »

        Partioretkillä omat tavarat kulkevat mukavasti repussa tai pienessä rinkassa. Lapsille löytyy omia malleja, jotka saa hyvin säädettyä pienemmällekin kantajalle sopivaksi. Niiden ulkopuolella on usein valmiita kiinnityspaikkoja esimerkiksi makuualustalle. Kiinnityspaikkoja saa lisättyä myös irtohihnojen avulla.

        Repun tai rinkan kannattaa olla riittävän iso, että rinkan sisälle saa pakattua kaiken muun paitsi ehkä makuualustan ja makuupussin. 40-litrainen on useimmiten jo riittävän iso, ja 50-litrainen varmasti. Leirille mentäessä repun ulkopuolelle irtohihnoilla kiinnitetyt tavarat vielä voivat kulkea mukavasti, mutta jos leirillä on esimerkiksi haikki tai maastorata, tai rinkka otetaan erilliselle vaellukselle mukaan, niin mikään ei ole turhauttavampaa kuin irtonaiset pussukat ja nyssäkät koko ajan kiinni puun rungoissa ja heilumassa edestakaisin.

        Reppujen ja rinkkojen kankaat hylkivät suhteellisen hyvin kosteutta, mutta kaikki varusteet kannattaa silti pakata vesitiiviisti. Tähän tarkoitukseen löytyy vedenpitäviä pakkauspusseja, jotka ovat muovipusseja kestävämpi vaihtoehto. Rinkkoihin ja reppuihin saa myös erillisiä sadesuojia. Sadesuoja asetetaan repun tai rinkan ulkopuolelle kuminauhan tai kiristysnauhan avulla.

        Liittyviä oppaita:

        Rinkan valinta »

        Rinkan huolto ja korjaus »

        Kengät

        Kesäleirillä riittävät kengät ovat normaalit kesäkengät. Sandaalit on hyvä olla myös mukana, jos sattuu hellekelejä leirille. Kumisaappaat ovat myös hyvä olla mukana sateen yllättäessä, ja sen jälkeen, kun maassa on lätäköitä. Lämpimämmällä kelillä saappaat eivät ole hyvä valinta, koska ne eivät hengitä, vaan sisälle jäävä kosteus kylmettää jalat nopeasti.

        Jos tarkoitus on lähteä haikille tai vaellukselle, silloin on syytä panostaa enemmän myös jalkineisiin. Tukevat, nilkan yli tulevat retkeily- tai vaelluskengät takaavat mukavan ja turvallisen askeleen.

        Liittyviä oppaita:

        Vaelluskenkien valinta »

        Vaelluskenkien pesu ja hoito »

        Vaelluskenkien vahaus ja kyllästys »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite