Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PAKKAUSLISTA VIIKONLOPPURETKELLE

        Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen kiireisen elämän keskellä. Yhdenkin yön nukkuminen luonnossa auttaa irtautumaan arjesta ja elvyttämään. Lähdetpä luontoon yksin tai seurassa, huomaat retkelle päästyäsi, että nautit ulkona olosta enemmän kuin ennen lähtöä olisit ehkä muistanutkaan. Suomi on täynnä mitä upeampia retkikohteita lyhyen matkan päässä. Kansallispuistoissa ja virkistysalaueilla on erätupia sekä valmiita yöpymis- ja tulipaikkoja, joissa voi mukavasti leiriytyä. Monissa paikoissa pääsee myös täydelliseen omaan rauhaan niin halutessaan. Jos kuitenkin kaipaa seuraa, retkipaikoilla tutustuu uusiin samanhenkisiin ihmisiin. Pakkaa siis rinkkasi tai reppusi, suuntaa luontoon ja istahda rauhalliseen paikkaan ihailemaan maisemia. Ota hetki aikaa itsellesi, retkiseurallesi ja kuuntele mitä luonnolla on sinulle kerrottavana.

        Varustelista yön yli retkelle

        Vuokraa ja osta tarpeeseen

        Kaikkia retkeilyvarusteita ei välttämättä ole syytä heti ostaa itselleen, vaan päivittää sitä mukaa kun retkeilyinnostus ja -aktiivisuus kehittyy. Kahteen asiaan kannattaa kuitenkin heti alussa panostaa: kunnon kenkiin ja rinkkaan. Huonosti istuvilla ja vettä imevillä kengillä kävelystä tulee pian tuskien taival, ja huonosti selkään istuvaa rinkkaa ei jaksa pitkään kantaa. Hyvin huollettuina nämä ovat vuosien ja jopa vuosikymmenien kestäviä varusteita.

        Vuokrauspalvelusta on mahdollista vuokrata varusteita pidemmillekin retkille. 365-klubilaiset saavat vuokrauspalvelusta 25 % alennuksen.

        Tärkeimmät perusvarusteet telttailuun 

        Retkeilyvaatteet

        Yhden yön retkelle voi lähteä kevyestikin, mutta muutama tärkeä asia vaatetuksessa on syytä huomioida. Puuvilla on huono materiaali erityisesti suoraan ihoa vasten tulevissa vaatteissa. Puuvilla imee itseensä paljon kosteutta ja on hidas kuivumaan. Ihoa vasten kannattaa pukea merinovillainen t-paita, joka on hyvin hengittävä ja nopeasti kuivuva. Ohut merinovillainen paita ei ole lainkaan kuuma lämpimällä kelillä.

        Vaikka kaupungissa olisikin melko lämmin yö, niin metsässä kasvillisuuden suojassa ja vesistöjen lähistöllä yöt voivat olla viileitä, joten lämmin paita kuten villapaita tai fleece on hyvä olla mukana. Sadevaatteet kannattaa aina pakata mukaan, varmuuden vuoksi. Mitä pidempiä päivämatkoja on aikomus kävellä, sitä suositeltavampaa on panostaa laadukkaisiin retkeilyhousuihin, jotka ovat mukavat jalassa eivätkä hankaa ihoa mistään kohdasta.

        Aiheeseen liittyvää:

        Kengät ja sukat

        Tukevat retkeilykengät ovat yhdet tärkeimmistä varusteista, ja ne voivat helposti pilata tai pelastaa retken. Tärkein ominaisuus hyvissä retkeilykengissä on pitävä pohja ja kiertojäykkyys. Normaaleissa tennareissa tai kävelykengissä on liian sileä ja löysä pohja luonnossa liikkumiseen. Jalka väsyy nopeammin juurien ja kivien päällä kävelyyn, jos pohja ei tue askelta tarpeeksi. Korkea varsi on tärkeä, kun rinkassa on tuntuvasti painoa tai kun vaelletaan vaikeassa maastossa ja halutaan suojata nilkkaa aluskasvillisuudelta ja kosteudelta (esim. suot). Vedenpitävyys on tärkeä, kun liikutaan sateella tai kosteissa olosuhteissa. Lämpimällä poutasäällä vedenpitävä kalvo voi kuitenkin olla tukala. Nahkaiset, vahatut kengät pitävät pientä sadetta muutaman tunnin ajan, joten vedenpitävä kalvo ei ole välttämättömyys lyhyillä retkillä.

        Hyvät sukat ovat tärkeät

        Vältä puuvillaa ihoa vasten, opastetaan usein. Se koskee myös sukkia. Hyvätkään kengät eivät auta, jos puuvillaiset sukat imevät kosteuden hikoilusta. Kostea sukka ja iho synnyttävät helpommin rakkoja. Panosta laadukkaisiin merinovillaisiin sukkiin ihoa vasten. Ohuen liner-sukan päälle voi pukea paksumman vaellussukan. Kahdet sukat auttavat vähentämään rakkojen syntymistä, kun hankauspiste syntyy sukkien väliin eikä ihoa ja sukkaa vasten.

        Aiheeseen liittyvää:

        Vaatteet


        Ruokailu


        Yöpyminen


        Liikkuminen


        Ensiapu ja hygienia


        Muuta tarpeellista


        Yöpyminen teltassa

        Satunnaiseen retkeilyyn kupoliteltta on paras valinta. Perinteisen kahden risteävän telttakaaren pystytys on helppoa, ja itsestään seisovana teltan voi pystyttää mihin tahansa tasaiseen maastoon, kuten rantahietikolle tai kalliolle. Vaihtoehtona on tunneliteltta, joka on parempi pidemmillä vaelluksilla ja haastavammissa olosuhteissa. Teltan koko ilmoitetaan, kuinka monta henkeä mahtuu kylki kylkeä vasten yöpymään teltassa. Usein mukavampi on valita yhtä kokoa suurempi teltta, jolloin teltan sisällä on hieman enemmän tilaa liikkua.

        Makuualustalla on tärkeä rooli eristää maasta hohkaava kylmyys. Makuualustaan kannattaakin panostaa jopa makuupussin kustannuksella. Aina on mahdollisuus pukeutua lämpimämmin makuupussiin, mutta huonosti eristävää makuualustaa on hyvin hankala korjata retkellä. Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvona, ja keväästä syksyyn retkeillessä sen olisi hyvä olla vähintään 3. Jos retkeilet vain keskikesällä lämpimällä kelillä, tällöin eristävyydellä ei ole niin suurta merkitystä.

        Makuupussiksi kannattaa valita ns. kolmen vuodenajan pussi. Makuupussista ilmoitetaan usein kolme eri lämpötilaa, näistä kannattaa katsoa vain comfort-arvoa eli mukavuuslämpötila naisille. Untuvatäytteen tai keinokuitutäytteen merkitys ei ole niin suuri yhden tai kahden yön kesäretkillä. Untuvapussit ovat kevyempiä ja suhteessa painoon lämpimämpiä, mutta maksavat enemmän ja vaativat huolellisempaa käyttöä ja huoltoa. Kuitupussit eivät pakkaudu niin pieneen tilaan kuin untuvapussit ja suhteessa painoon eivät ole niin lämpöisiä, mutta ne ovat edullisempia ja hyvin helppokäyttöisiä ja -hoitoisia. Tärkeää on valita sopivan mittainen makuupussi. Liian leveässä ja pitkässä pussissa voi olla mukavampi nukkua, mutta keho joutuu lämmittämään tällöin suuremman tilavuuden ja näin lämpöä menee hukkaan.

        Aiheeseen liittyvää:

        Rinkka

        Retkelle kannattaa lähteä matkaan rinkan kanssa. Putkikassia tai vastaavaa laukkua jaksaa hetken aikaa kantaa, mutta jo kilometrin jälkeen se alkaa helposti hiertää ja hankaamaan ikävästi. Rinkkaa on mukava kantaa pitkiäkin matkoja ja rinkan kanssa jaksaa kantaa raskaampaa kuormaa. Sanotaan, että mitä mukavampaa polulla, sitä epämukavampaa leirissä. Rinkan koko riippuu siitä, kuinka paljon mukavuustekijöitä haluat kantaa mukanasi leiriin. Myös lämpötila vaikuttaa. Mitä kylmemmässä retkeillään, sitä paksumpia vaatteita tarvitaan mukaan. Kesäretkellä 50-litrainen rinkka on hyvä peruskoko yhden tai kahden yön retkille.

        Aiheeseen liittyvää:

        Retkiruokailu

        Aloittelevalle retkeilijälle nesteen ja ravinnon tarve maastossa saattaa tulla yllätyksenä. Molempien kulutus kasvaa huomattavasti liikuttaessa ulkona.

        Energiapitoista evästä varataan koko päiväksi. Retki muuttuu raskaaksi, jos ei ole syönyt tai juonut tarpeeksi. Eväissä on hyvä olla pieniä välipaloja, joita on helppo syödä kävellessä tai napsia tauolla. Osa eväistä voi olla ruokaisampia ja täyttävämpiä. Voit valmistaa hyvän retkiaterian pidemmällä lepotauolla.

        Nestettä haihtuu päivän aikana 2-3 litraa. Sama määrä pitäisi voida tankata retkipäivän aikana. Nestetankkaus suoritetaan pienin väliajoin pienillä kulauksilla. Pidä juomapullo helposti saatavilla. Huolehdi jo kotoa lähtiessäsi, ettet ole huomaamattasi janoinen ja nestevajeessa.

        Retkikeittimeksi paras valinta on kaasukäyttöinen keitinsetti, jossa kattilat, paistinpannu ja keitin pakkautuvat yhdeksi paketiksi. Trangia on monien tuntema retkikeitinsetti, mutta myös Primuksella on useita samalla periaatteella toimivia vaihtoehtoja. Avaa video ja katso ohjeet keittimen kasaukseen. Retkikeittimiin sopivia kaasuja myydään kaikissa myymälöissämme, mutta verkkokaupassa niitä emme myy turvallisuussyistä.

        Kattiloiden kanssa kannattaa aina välttää metallisia aterimia, myös ilman non-stick-pinnoitetta olevien kanssa. Metalli naarmuttaa helposti etenkin alumiinin pintaa ja kuluttaa kattilaa nopeammin.

        Suunnittele ja annostele eväät jo kotona, jotta kannat luontoon mahdollisimman vähän ruokapakkauksia. Ota mukaan roskapussi, jossa voit tuoda kaikki omat roskasi pois luonnosta. Pidetään luonto siistinä. Jos jaksamme kantaa ruokapakkaukset täytenä luontoon, jaksamme kantaa ne myös tyhjänä takaisin.

        Aiheeseen liittyvää:

        Ensiapu

        Ensiapupakkaus otetaan aina mukaan myös lyhyellekin retkelle. Ensiapupakkaus voi olla yhteinen, mutta on huomioitava tarvikkeiden riittävyys ja tarvittaessa otetaan useampi ea-pakkaus mukaan. Pakkaukseen otetaan mukaan vähintään käsidesi, särkylääkettä, kyypakkaus, laastarit, ensiside, ihoteippiä tai rakkolaastarit ja itikka-aikaan hyttysmyrkky. Lisäksi pakkauksessa voi olla veitsi, tulitikut, valaisin, aurinkorasva, matkapuhelin, wc-paperi ja vedenpuhdistustabletit. Pakkaa kaikki ensiaputarvikkeet aina vesitiiviisti. Aina ei täyttä ea-pakkausta ole tarpeen kantaa mukanaan, vaan voit erilaisille retkille koota oman ea-pakkauksen. Lue blogista vinkit ensiapulaukun ja korjaussarjan kasaamiseen.

        Aiheeseen liittyvää:


        Muuta tarpeellista

        Lyhyellekin retkelle on hyvä ottaa paperinen kartta ja kompassi, vaikka suunnistaisitkin puhelimen karttasovelluksen avulla. Puhelimesta voi akku loppua tai se voi rikkoutua, ja tällöin on hyvä olla toiset suunnistusvarusteet varalla. Sama toimii toisin päin eli kartan ja kompassin lisäksi kannattaa olla varalla erillinen GPS-laite tai puhelimessa karttasovellus.

        Tavarat, etenkin vaatteet, kannattaa pakata rinkkaan vedenpitäviin pakkauspusseihin. Vedenpitävyyden lisäksi tavarat on helppo järjestellä pusseihin ja eri värisillä pusseilla tunnistaa pussin sisällön. Puukko on hyvä aina olla mukana apuna ruoanlaitossa ja sytykkeiden, kuten kiehisten teossa. Istuinalusta lämmittää mukavasti takamusta ja suojaa kosteudelta ja lialta. Jokaisen oman istuinalustan tilalla voidaan käyttää solumuovista makuualustaa, jonka päälle mahtuu 3 tai 4 aikuista istumaan. Jos käytät samaa makuualustaa myös nukkuessasi, niin varmista, että se on kuiva ja puhdas kun viet sen telttaan sisälle.

        Aiheeseen liittyvää:

        Lisää luettavaa
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite