Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        VILLAVAATTEEN PESU JA HOITO

        Kautta aikain on villa kuulunut suomalaisen ulkona liikkuvan ihmisen suosikkimateriaaleihin. Joitain vuosia sitten keinokuitu jopa uhkasi hienon perinteisen materiaalin asemaa, kun tekniset kuidut yleistyivät retkeilyalusvaatteissa ja mikrokuitutäytteiset pusakat sekä fleecetakit korvasivat villapaidan. Villa piti pintansa ja tuotteet hakivat uusia muotoja. Merinovillan tulo mullisti markkinat ja tarjonta meni täysin uusiksi. Tämän oppaan ohjeet soveltuvat yhtä lailla merinovillaan kuin normaalin lampaanvillaan.


        Tuuleta, älä pese

        Villa on luonnostaan rasvaista, jonka takia se sietää kosteutta hyvin paljon. Villakuitu on itsepuhdistuvaa eikä sitä suositella pestäväksi usein, koska hellävarainenkin pesu vie vähän kuidun luonnollista rasvaa. Käytön jälkeen villavaatteet kannattaakin ripustaa tuulettumaan. Tuuletus on parasta tehdä kosteassa ilmassa, esim. kylpyhuoneessa suihkun aikana tai ulkona sateen aikana parvekkeella tai muussa suoralta sateelta suojaisessa paikassa.

        Jos vaatteessa on tahroja tai pahoja hajuja (jotka ei tuuletuksenkaan jälkeen häviä), kannattaa villavaate pestä.

        Villan pesu

        Kaksi tärkeintä muistettavaa asiaa: käsinpesu ja vain villalle tarkoitettua pesuainetta.

        Tarkista ennen pesua vaatteet pesuohjeet. Joitain villoja ei saa pestä koneessa. Käsinpesu on aina paras vaihtoehto. Jos vaatteessa on pieni tai pieniä tahroja, ne on helppo pestä käsin. Täten säästää energiaa ja luonnonvaroja ja pidentää tuotteen käyttöikää.


        Villavaatteelle riittää usein tuuletus - vältä turhaa pesua.

        Käsinpesu

        Käsinpesussa upota vaate veteen ja nostele useita kertoja. Vältä liottamista ja hankaamista. Kokeile ensin, jos vaatteen saa puhdistettua pelkällä vedellä hellästi puristellen. Jos tahra ei lähde, voi mukaan sekoittaa pienen määrän villalle tarkoitettua pesuainetta. Liuota pesuaine huolellisesti veteen. Liukenemattomat pesuainerakeet saattavat jättää tekstiiliin pysyvän jäljen. Pesuaineen voi myös ensin sekoittaa pieneen määrään lämmintä vettä, jonka sitten sekoittaa kylmään veteen. Puristele vesi pois vaatteesta ja huuhtele vähintään 4 kertaa runsaassa vedessä.

        Katso Marttojen ohje villavaatteet käsinpesuun Youtubessa »

        Konepesu

        Jos vaate on konepesun kestävä, käytä pesukoneen villa- tai käsinpesuohjelmaa. Pese matalassa lämpötilassa, 30 astetta on varma valinta. Käytä vain villalle tarkoitettua pesuainetta. Villa koostuu proteiineista ja luonnollisista rasvoista, ja tavalliset pesuaineet voivat rikkoa kuitujen aminohappokoostumuksen ja pestä pois villan luonnollisen lanoliinin. Näin kuidut voivat heiketä ja kuivua ja lempivillapaitaasi saattaa ilmestyä reikiä.

        Lanoliinia kutsutaan luonnon omaksi Gore-Texiksi. Se on villan superominaisuus, ja sen menettämällä menettää villan superominaisuudet.

        Suositeltavaa on myös liottaa villavaatetta kylmässä vedessä ennen pesua n. tunnin ajan, niin että vaate näyttää hieman paisuneelta. Tämä vähentää mahdollista kutistumista pesun aikana.

        Käytä vain villalle tarkoitettua pesuainetta, ne ovat aina nesteitä. Mikäli et käytä pesukoneen pesuainelokeroa vaan lisäät pesuaineen suoraan rumpuun, niin käytä aina pesupalloa. Jos laimentamaton pesuaine pääsee imeytymään villaan, saattaa se muuttaa villakuidun koostumuksen huopamaiseksi.

        Linkoamista pesukoneessa ei suositella villavaatteille. Tarkista vaatteen pesuohjeesta onko linkoaminen sallittua. Vaikka se olisikin sallittua, parempi on aina jättää villavaate linkoamatta.

        Villan kuivaus pesun jälkeen

        Villa ei kestä rumpukuivausta. Älä kuivaa myöskään kuivauskaapissa, avotulella tai muun lämmönlähteen läheisyydessä. Se aiheuttaa kutistumista, nukkaantumista ja yleistä laadun heikkenemistä.

        Poista ylimääräinen vesi pyyhkeellä. Rullaa vaate paksuun froteepyyhkeeseen. Älä väännä vettä pois. Kierrättämällä märän villavaatteen, saa sen muodon taatusti pilalle. Muotoile vaate pesun jälkeen alkuperäiseen muotoon ja anna kuivua tasaisella alustalla vaakatasossa huoneenlämmössä. Älä laita liian lähelle patteria tai avotulta.

        Villavaatteen säilytys ja huoltaminen

        Auringonvalo haalistaa villavaatteita. Säilytä villa vaatepussissa tai pahvilaatikossa suojattuna suorasta auringonvalosta. Näin villatuotteet voivat hengittää, mutta villaa himoitsevat hyönteiset ja koit pysyvät loitolla.

        Älä roikota henkarissa. Pitkäaikainen säilytys henkarissa voi aiheuttaa venymistä ja tuote menettää muotonsa.

        Jotkut villatyypit saattavat nukkaantua, etenkin hihoista, kyljistä sekä repunkantajalla selästä. Tämä on normaalia eikä vaikuta vaatteen toiminnallisuuteen. Se onkin lähinnä esteettinen haitta, ja sen saa pois erityisellä nukanpoistoon tarkoitetulla laitteella.

        Merinovillasta ei ole paluuta

        Emma, Turun Skanssin myymälä

        Pesulassakin työskennellyt Skanssin Partioaitan myyjä Emma tietää, kuinka villavaatteet pysyvät hyvinä.

        Kuinka villavaatteita tulee huoltaa?

        – Jos vaatteessa ei ole näkyvää likaa, tuuletus riittää. Suoraan iholla olevia vaatteita joutuu toki pesemään useammin. Hankauskohtiin kertyvät nukkapallot ovat lähinnä kosmeettinen haitta, ne voi poistaa nukkakammalla tai käsin nyppimällä, paksuista neuleista myös nukkaleikkurilla. Villapaidan harjaaminen vaateharjalla neuleen suuntaisesti suoristaa villaa ja irrottaa eläinten karvoja. Neuleet on hyvä säilyttää viikattuna. Vaatteet tulisi aina pestä ennen säilytystä, sillä likainen villa houkuttelee tuholaisia.

        Mitä on hyvä muistaa vaatetta pestessä?

        – Vesi on usein paras tahranpoistoaine: kostuta tahraa ennen pesua ja painele pyyhkeellä. Tarkista pesuohje ja käytä aina villapesuainetta. Tavalliset pesuaineet poistavat villan lanoliinia, jolloin kuitu kuivahtaa ja vaatteisiin tulee helpommin reikiä. Osan vaatteista voi pestä koneessa villaohjelmalla alhaisella linkouksella. Värjätyt merinovillavaatteet ovat käsitellympiä ja kestävät satunnaisen pesun arkipyykin joukossa. Jos vaatteessa on voimakkaita hajuja, huuhteluun voi käyttää etikkaa. Muotoile neule kosteana ja kuivata vaakatasossa, niin se pitää muotonsa. Märkä villa venyy helposti.

        Mitä huomioit villapaitaostoksilla?

        – Sataprosenttinen villa on ominaisuuksiltaan paras. Pieni määrä elastaania ja polyamidia tuo kulutuskestävyyttä, mutta akryyli nyppyyntyy herkästi, hiostaa ja on sähköinen. Usein muovikuidut heikentävät villan hengittävyyttä tuomatta juurikaan lisää. Keinokuitu kerää myös hajuja. Minulla on herkästi kuuma. Kun löysin merinovillaiset t-paidat, sen jälkeen ei ole ollut paluuta.

        TOP-3 varusteet

        1. Tierra Rista Jacket -merinovillaneule.
        Ollut käytössä useamman vuoden liki päivittäin, eikä siinä ole mitään käytön jälkiä.

        2. Sukkamestarit-merinovillasukat.
        Monta varren korkeutta ja tosi kivat kuosit. Kun muuten suosin tummia sävyjä, näillä voi revitellä.

        3. Icebreaker W Tech Lite SS Low Crewe -t-paita.
        Minulla on Icebreakerin paitoja kuusi, ja niillä mennään kesät talvet.

        Villan pesuun 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite